Skip to content

Vad vill du bli?
Bli det!

Ett utplock av alla yrken du kan bli på Viskastrandsgymnasiet

ANLÄGGNINGSARBETARE

Arbetar vid vägbyggen och vid anläggningar som broar, tunnlar, kraftverk och i den yttre miljön i bostadsområden. För att bli anläggningsarbetare studerar du Bygg-­ och anläggningsprogrammet.

ANLÄGGNINGSMASKINFÖRARE

Utför mark­ och anläggningsarbeten med exempelvis grävmaskin, hjullastare och traktor. För att bli anläggningsmaskinförare studerar du Bygg-­ och anläggningsprogrammet.

AUTOMATIONSTEKNIKER

Installerar och underhåller automatiskt styrda anläggningar, exempelvis industrirobotar. För att bli automationstekniker studerar du El­- och energiprogrammet.

BETONGARBETARE

Arbetar med betongmassa och armeringsjärn för att lägga grunden till allt från husgrunder och väggar till broar. För att bli betongarbetare studerar du Bygg-­ och anläggningsprogrammet.

BILLACKERARE

Jobbar med lackering av nya bilar eller med rost­ och krockskador som återställts av en bilskadereparatör. För att bli billackerare studerar du Fordons­- och transportprogrammet.

BILSKADEREPARATÖR

Återställer bilar genom att rikta, mäta, bearbeta och byta ut skadade delar. För att bli bilskadereparatör studerar du Fordons­- och transportprogrammet.

BYGGNADSMÅLARE

Utför måleriarbeten inomhus och utomhus. Tapetsering ingår också i yrket. För att bli målare studerar du Bygg-­ och anläggningsprogrammet.

BYGGNADSPLÅTSLAGARE

Arbetar med att klä byggnaders tak och fasader med plåt. I arbetet ingår att tillverka, bearbeta och montera plåtdetaljer i olika former. Andra uppgifter som ingår i yrket är bland annat montering av taksäkerhetsanordningar och snöskottning av tak. För att bli byggnadsplåtslagare studerar du Fordons­- och transportprogrammet.

DEKORATIONSMÅLARE

Förskönar ytor med olika tekniker, som exempelvis lasering, ådring och marmorering. För att bli dekorationsmålare studerar du Fordons­- och transportprogrammet.

DISTIBRUTIONSFÖRARE

Distributionsföraren kör ut gods från lagercentraler till olika godsmottagare, till exempel butiker, småföretag och kontor. För att bli distibrutionsförare studerar du Fordons­- och transportprogrammet.

DRIFT- OCH UNDERHÅLLSTEKNIKER

Underhåller, reparerar och övervakar driften vid anläggningar som producerar el eller värme. För att bli drift- och underhållstekniker studerar du El-­ och energiprogrammet.

DRIFTOPERATÖR

Ansvarar för bland annat övervakning av tryck, temperaturer och nivåskillnader vid olika typer av processer. För att bli driftoperatör studerar du El-­ och energiprogrammet.

ELEKTRIKER

Arbetar med allt från elnäten som transporterar el till samhället till installationer av elektrisk utrustning och larm i fastigheter. För att bli elektriker studerar du El­- och energiprogrammet.

ENERGITEKNIKER

Utvecklar, underhåller och effektiviserar energisystem på bland annat industrier och i fastigheter. För att bli energiteknikerekniker studerar du El-­ och energiprogrammet.

EVENTTEKNIKER

Arbetar med ljud, ljus och scenteknik för olika typer av event. För att bli eventtekniker studerar du El­- och energiprogrammet.

FASTIGHETSSKÖTARE

Ansvarar för den inre och yttre skötseln av fastigheter. För att bli fastighetsskötare studerar du VVS­- och fastighetsprogrammet.

FASTIGHETSTEKNIKER

Sköter planering, drift och energieffektivisering av tekniska system i fastigheter. För att bli fastighetstekniker studerar du VVS­- och fastighetsprogrammet.

FASTIGHETSVÄRD

Arbetar med service i bostadshus och bostadsområden. För att bli fastighetsvärd studerar du VVS­- och fastighetsprogrammet.

FILMARE

Arbetar med rörliga bilder i allt från studioproduktioner till event och reportage. För att bli filmfotograf studerar du Creative Digital Media.

FORDONSMEKANIKER

Analyserar, reparerar och utför service och underhåll på fordon eller arbetsmaskiner. För att bli fordonsmekaniker studerar du Fordons-­ och transportprogrammet.

FOTOGRAF

Dokumenterar händelser och skapar bilder genom komposition, ljus och efterbehandling. För att bli fotograf studerar du Creative Digital Media.

GOLVLÄGGARE

Lägger mattor och golv där olika material kräver olika arbetsmetoder. Du kan även specialisera dig på exempelvis badrum. För att bli golvläggare studerar du Bygg-­ och anläggningsprogrammet.

GRAFIKER

Som grafiker arbetar du med framtagning av grafik eller grafisk design på t.ex. en reklambyrå eller ett tryckeri. För att bli grafiker studerar du Grafisk teknik och design.

INDUSTRIELEKTRIKER

Arbetar med service, underhåll och reparationer av både maskiner, el och annan utrustning inom främst tillverkande industri. För att bli industrielektriker studerar du El-­ och energiprogrammet.

INKÖPSASSISTENT

Planerar, förhandlar och genomför inköp av exempelvis tyg till klädproduktioner. För att bli inköpsassistent studerar du Textil design.

INREDNINGSDESIGNER

Att arbeta som inredningsdesigner innebär att du arbetar med förändring av privat eller offentlig miljö genom tapeter, färger, form och möbler. Du kan t.ex. arbeta för ett hantverksföretag eller en inredningsbyrå. För att bli inredningsdesigner studerar du Textil design.

IT-TEKNIKER

Arbetar med den tekniska infrastrukturen på företag – exempelvis telefoni, webblösningar och datornätverk. För att bli nätverkstekniker studerar du El­- och energiprogrammet.

KRANBILSFÖRARE

Kranbilsföraren kör fordon som är utrustade med till exempel skopa, krok, personkorg eller gripklor. Arbetet innebär även transport av olika slags gods. För att bli kranbilsförare studerar du Fordons­- och transportprogrammet.

KRIMINALVÅRDARE

Säkerhet och ordning är viktigt, men en stor del av arbetet handlar om att förbereda klienterna inför ett liv utan kriminalitet. För att passa för yrket bör du vara stabil, empatisk och ha en vilja att göra skillnad för andra. För att bli kriminalvårdare läser du Samhällsvetenskapsprogrammet - Beteendevetenskap.. Du får sedan chans till vidareutbildning inom Kriminalvården.

KUNDMOTTAGARE

Arbetar vid disken intill en verkstad med att ta emot kunder som behöver serva eller reparera sitt fordon. I arbetet ingår förutom kundkontakt även att skapa arbetsordrar och boka in tekniker som ska utföra arbetet. För att bli kundmottagare studerar du Fordons­- och transportprogrammet.

KYL- OCH VÄRMEPUMPSTEKNIKER

Arbetar med installation och service av klimatanläggningar och ventilationssystem. För att bli kyl­ och värmepumpstekniker studerar du VVS­- och fastighetsprogrammet.

KYLMONTÖR

Installerar, reparerar och servar värmepumpar och kyl- och frysanläggningar. För att bli kylmontör studerar du VVS­- och fastighetsprogrammet.

LARMTEKNIKER

Arbetar med allt ifrån planering till montering av larm- och annan säkerhetsutrustning. För att bli larmtekniker studerar du El-­ och energiprogrammet.

LASTBILSFÖRARE

Lastar, transporterar och lossar allt från byggmaterial till livsmedel. För att bli lastbilsförare studerar du Fordons­- och transportprogrammet.

LASTBILSMEKANIKER

Som lastbilsmekaniker gör du reparationer, service och felsökning av lastbilar och andra tunga fordon. För att bli lastbilsmekaniker studerar du Fordons­- och transportprogrammet.

LOGISTIKER

Planerar, styr och kontrollerar ett företags materialflöde, exempelvis genom att se till att rätt vara finns på rätt plats i rätt tid. För att bli logistiker studerar du Godshantering som lärling.

LÄRARE

Inspirerar och utbildar barn, ungdomar eller vuxna. Du kan specialisera dig i flera olika ämnen – både teoretiska och praktiska. För att bli lärare studerar du Creative Digital Media eller Samhällsvetenskapsprogrammet - Beteendevetenskap.

MEKATRONIKER

Arbetar med system som kombinerar element av elektronik, maskinteknik och datavetenskap. För att bli mekatroniker studerar du El-­ och energiprogrammet.

MILJÖBILSFÖRARE

För att bli miljöbilsförare studerar du Fordons­- och transportprogrammet.

MODEDESIGNER

Planerar och utformar modeller till säsongens olika klädkollektioner. För att bli modedesigner studerar du Textil design.

MURARE

Ett hantverksyrke där du arbetar med plattsättning, stuckatur och exempelvis klär husfasader med tegel eller puts. För att bli murare studerar du Bygg­- och anläggningsprogrammet.

MÖBELSNICKARE

Tillverkar möbler och inredning eller restaurerar äldre möbler. För att bli möbelsnickare studerar du Hantverksprogrammet – Finsnickare som lärling.

MÖNSTERKONSTRUKTÖR

Kallas även textildesigner och arbetar med att form­ ge mönster till olika typer av tyg. För att bli möns­terkontruktör studerar du Textil design.

ORIGINALARE

Har bra känsla för färg och form och färdigställer exempelvis kommunikationsmaterial för tryck eller digital produktion. För att bli originalare studerar du Grafisk teknik och design.

PERSONBILSMEKANIKER

Arbetar med att analysera, reparera och utför service och underhåll på fordon på personbilar. För att bli personbilsmekaniker studerar du Fordons­- och transportprogrammet.

PERSONBILSTEKNIKER

Arbetar med att analysera, reparera och utför service och underhåll på personbilar. För att bli personbilstekniker studerar du Fordons­- och transportprogrammet.

PLASTREPARATÖR

Arbetar med att förbereda, rikta och reparera plastdetaljer på bilar och andra fordon inför lackering. För att bli plastreparatör studerar du Fordons­- och transportprogrammet.

PLATTSÄTTARE

I yrket ingår att sätta plattor på väggar, klinkers på golv och trappor. Plattsättaren utför även underarbete som till exempel flytspackling, och att utföra tätskikt. För att bli plattsättare studerar du Bygg-­ och anläggningsprogrammet.

PLÅTSLAGARE

Verkar inom många olika branscher och arbetar med formning, montering, besiktning och underhåll av plåt. För att bli plåtslagare studerar du Bygg-­ och anläggningsprogrammet.

POLIS

För att bli polis behöver du inte vara särskilt stor och stark, däremot måste du ha bra hand med människor och en grundläggande vilja att göra samhället tryggare för alla. För att kunna bli polisen är det en god grund att börja läsa Samhällsvetenskapsprogrammet - Beteendevetenskap, för att sedan studera vidare på högskola eller universitet.

PRE-PRESSOPERATÖR

Arbetar på tryckeri eller grafiska företag och förbereder texter och bilder för tryck. För att bli prepressoperatör studerar du Grafisk teknik och design.

PRE-PRESSTEKNIKER

Som prepresstekniker arbetar du med att anpassa design för rätt tryckpress, material och efterbearbetning. För att bli pre-presstekniker studerar du Grafisk teknik och design.

PROCESSTEKNIKER

Ansvarar för utrustning och processer inom tillverkande industri. För att bli processtekniker studerar du El-­ och energiprogrammet.

PRODUCENT

Planerar, administrerar och ansvarar för produktionen av radio­ eller TV­-program. För att bli producent studerar du Creative Digital Media.

REKONDARE

Iordningställer, städar, polerar och tvättar både person- och transportbilar. För att bli rekondare studerar du Fordons­- och transportprogrammet.

REPROOPERATÖR

Att arbeta som prepressoperatör på ett tryckeri innebär att du förbereder texter och bilder inför tryck av t.ex. broschyrer, böcker eller tidningar. För att bli reprooperatör studerar du Grafisk teknik och design.

RESEMONTÖR

Arbetar på resande fot med montage och reparationer av hydraulisk utrustning. För att bli resemontör studerar du El-­ och energiprogrammet.

RESERVDELSSPECIALIST

Arbetar med rådgivning och tar fram de reservdelar som behövs och beställs av kunder. För att bli reservdelsspecialist studerar du Fordons­- och transportprogrammet.

RESERVDELSTEKNIKER

Arbetar med reservdelsförsäljning till kund och servar tekniker på t.ex. en verkstad med att planera och beställa reservdelar och tillbehör. För att bli reservdelstekniker studerar du Fordons­- och transportprogrammet.

RÖRLÄGGARE

Arbetar med att dra vatten- och avloppsledningar i och till hus och andra byggnader. I yrket ingår även arbete med installationer som leder till vatten- och/eller avloppsledningarna. För att bli rörläggare studerar du Bygg-­ och anläggningsprogrammet.

SERVICETEKNIKER

Arbetar med att planera, felsöka och åtgärda fel på drift- och maskinanläggningar med mekaniska, hydrauliska och elektriska system. För att bli servicetekniker studerar du El-­ och energiprogrammet.

SKRÄDDARE

Skräddaren har till skillnad från sömmerskan ofta tung sömnad såsom kostymer, rockar etc. Som skräddare kan du arbeta på ett skrädderi eller inom textilindustrin. För att bli skräddare studerar du Textil design.

SNICKARE

Ett hantverksyrke som ägnar sig åt arbete i trä. Snickaren har ofta ett övergripande ansvar över renoveringar och nybyggnationer som innefattar arbete med trä, till exempel väggar och paneler. Arbetar med nybyggnationer, ombyggnationer och renoveringar av hus och fastigheter. För att bli snickare studerar du Bygg­- och anläggningsprogrammet.

SOL- OCH VINDTEKNIKER

För att bli sol- och vindtekniker studerar du El-­ och energiprogrammet.

STENMONTÖR

Monterar fasader, sätter trappor och lägger golv av natursten, exempelvis marmor och granit. För att bli stenmontör studerar du Bygg-­ och anläggningsprogrammet.

SVETSARE

Fogar samman stål och andra metaller – exempelvis för tillverkning, montering eller reparation av metallprodukter eller stålkonstruktioner. För att bli svetsare studerar du Svetsteknik.

STENSÄTTARE

Arbetar med att lägga kantsten och gatsten samt sten- och betongplattor. För att bli stensättare studerar du Bygg-­ och anläggningsprogrammet.

SÖMMERSKA

Sömmerska är ett hantverksyrke där du tillverkar kläder efter måttbesällning. Du gör även ändringar på färdiga plagg. För att bli sömmerska studerar du Textil design.

SÄLJARE INOM FÄRGHANDEL

Hjälper kunder med kunskap och rådgivning inom färghandeln. För att bli säljare inom färghandel studerar du Fordons­- och transportprogrammet.

TIMMERBILSFÖRARE

Arbetar med att lasta, transporterar och lossa timmer. För att bli timmerbilsförare studerar du Fordons­- och transportprogrammet.

TRYCKARE

Har ett bra färgseende och övervakar tryckprocessen så att slutresultatet håller en hög nivå. För att bli tryckare studerar du Grafisk teknik och design.

TULLTJÄNSTEMAN

Du kan välja att arbeta med brottsbekämpning eller med den kommersiella godstrafiken. För att kunna bli tulltjänsteman är det en god start att läsa Samhällsvetenskapsprogrammet - Beteendevetenskap. Du söker sedan en tjänst hos Tullverket inom antingen Brottsbekämpning eller Effektiv handel och genomgår sedan en fortbildning i deras regi som är ca ett år vilket även innefattar praktik. Du är under tiden anställd som aspirant och får lön under utbildningstiden.

UNDERHÅLLSTEKNIKER

Arbetar förebyggande och med underhåll av maskiner och utrustning inom exempelvis industrier. För att bli underhållstekniker studerar du El-­ och energiprogrammet.

VENTILATIONSTEKNIKER

Injusterar och utför service på ventilationsanläggningar för att skapa ett bra och energieffektivt inomhusklimat. För att bli ventilationstekniker studerar du VVS­- och fastighetsprogrammet.

VVS-MONTÖR

Installerar och reparerar rör och utrustning för värme, vatten och sanitet. För att bli VVS­montör studerar du VVS­- och fastighetsprogrammet.

WEBBUTVECKLARE

Designar och programmerar webbsidor och databaser. För att bli webbutvecklare studerar du El-­ och energiprogrammet.

YRKESMILITÄR

Att arbeta som yrkesmilitär innebär många utmaningar. Oftast löser man arbetsuppgifterna tillsammans i den grupp där man har sin placering. Uppgifterna kan kräva uthållighet, stresstålighet och testa den enskilde personens förmåga. Man lär sig att bli en god lagspelare och har ett eget ansvar. En god start är att läsa Samhällsvetenskapsprogrammet - Beteendevetenskap. Du läser sedan vidare på Militärhögskolan där du kan specialisera dig inom flera olika områden.