Skip to content

Fordons- och transportprogrammet

Ansökningskod: FT-VS

Inom Fordons- och transportprogrammet får du kunskapen du behöver för att kunna arbeta med personbilar, lastbilar och olika maskiner. I våra fordonslokaler får du därför tillgång till den senaste tekniken och bilar från några av världens ledande bilföretag.

Lokalerna som vi använder finns både på Viskastrand och i Viared. Vi har stora övningsområden, moderna fordonshallar och fordon av många olika slag. Du får tillgång till personbilar, lastbilar, släp, truckar, hjullastare m m. Det ger utbildningen en mycket stor bredd.

VÄLJ INRIKTNING INFÖR ÅRSKURS 2

Det finns fem olika inriktningar att välja mellan. Du gör ditt val i slutet av årskurs 1.

– KAROSSERI OCH LACKERING

På karosseri reparerar eleverna inköpta, krockskadade bilar. För att göra arbetet på bästa sätt ingår det en hel del svetsning i utbildningen. På lackeringssidan lär du dig slipa, grunda, maskera, lackera och arbeta med olika kulörer och plastlagning.
Bli till exempel: Bilskadereparatör, billackerare, rekondrare och plastreparatör.

– PERSONBIL

Personbil: En personbilsmekaniker arbetar med service, felsökning och reparation av personbilar. På moderna fordon används avancerad diagnosteknik. Hybridteknik, nya typer av material och allt mer elektronik i bilarna kräver hög kompetens samt kvalitets- och säkerhetsmedvetenhet. Kundkontakter blir allt vanligare i personbilsmekanikernas arbete.

– PERSONBILSTEKNIKER

En ny profil inom personbil som vi tagit fram till följd av den extremt snabba utvecklingen inom fordonsindustrin, samt på beställning och i samarbete med branschen. Specialkompetens får en allt större betydelse och här får du fördjupad kunskap inom systemelektronik, komfort och säkerhetssystem.
Yrkesutgång: Personbilstekniker.

– LASTBIL OCH MOBILA MASKINER

Mekanikerutbildning för tunga fordon och mobila maskiner, vilket innebär att du får lära dig felsökningar, reparera och utföra servide på grävmaskiner, hjullastare, truckar och lastbilar.
Bli till exempel: lastbilsmekaniker, reservdelsspecialist, kundmottagare.

– TRANSPORT

Här läser du trafikkunskap och transportsystem. Du lär dig att leda och kontrollera olika varu- och materialflöden på ett effektivt sätt.
Bli till exempel: timmerbilsförare, distributionsförare, kranbilsförare, miljöbilsförare. Inom inriktningen har du möjlighet att ta behörigheterna B (personbil), C (tung lastbil) och E (tungt släp) samt ett så kallat yrkeskompetensbevis som krävs för att får arbeta som lastbilsförare

GER GRUNDLÄGGANDE HÖGSKOLEBEHÖRIGHET MED TILLVAL

Svenska 2, 3 (Svenska som andraspråk 2, 3) och Engelska 6.

GER SÄRSKILD HÖGSKOLEBEHÖRIGHET MED TILLVAL

Matematik 2a.