Skip to content

Bygg- och anläggningsprogrammet

Ansökningskod: BA-VS

 

Är du intresserad av hur arbetet på ett bygge fungerar? Tycker du om att jobba praktiskt med verktyg och maskiner? Då är det här programmet för dig. På Viskastrand erbjuder vi många av de yrken som finns inom bygg- och anläggningsbranschen.

GEMENSAMT GRUNDÅR

Du förbereds för ett arbete där du bygger, underhåller och reparerar med hjälp av både handverktyg och maskiner. Vi har den utrustning du behöver för att få de bästa möjliga förutsättningarna inför arbetslivet. Tack vare ett välutvecklat samarbete i hela regionen kan vi erbjuda en högklassig byggutbildning. Vi vet att vi alla lär oss på olika sätt, därför finns många av våra bygginriktningar både som skolförlagda utbildningar och som lärlingsutbildningar.

VÄLJ INRIKTNING INFÖR ÅRSKURS 2

I vår bygghall hittar du både ett plåtslageri och plats för husbyggnad och betongarbete. Du som väljer inriktningen mot måleri får ett eget rum för målning och tapetsering och vill du köra anläggningsfordon har vi en av Sveriges mest moderna simulatorhallar. Inom inriktningarna ser vi såklart till att du har möjlighet att ta alla certifikat och behörigheter du behöver för att kunna börja jobba direkt efter gymnasiet. Det finns fyra olika inriktningar att välja mellan. Du gör ditt val i slutet av årskurs 1.

– PLÅTSLAGERI

Klä olika sorters byggnaders tak och fasader med plåt. Montering av regnvattensystem och säkerhetsanordningar, målning, rengörning och snöskottning av tak kan också ingå i yrket. Ofta utförs arbetet på höga höjder, men varvas ofta med bearbetning av plåten i verkstadsmiljö.
Bli till exempel: byggnadsplåtslagare.

– ANLÄGGNINGSFORDON

Vägarbeten, grävning och dränering. Du får lära dig att köra de fordon som används vid byggen och anläggningsarbeten, t ex grävmaskin och hjullastare.
Bli till exempel: anläggningsmaskinförare, maskinförare.

– HUSBYGGNAD

Nybyggnation, renovering och ombyggnad. Många möjligheter till specialisering.
Bli till exempel: snickare, murare, platt-sättare, golvläggare, betongarbetare. Denna inriktning kan även studeras som lärling. Läs mer om lärling. Alla dessa yrkesutgångar kan genomföras som lärling.

– MARK OCH ANLÄGGNING

Markarbeten för vägar, husgrunder, gröna ytor, lednings-byggnad och plattsättning.
Bli till exempel: asfaltsläggare, rörläggare och stensättare.

– MÅLERi 

Måla både inomhus och utomhus, få kunskap om olika material och färg.
Bli till exempel: byggnadsmålare, dekorationsmålare, säljare inom färghandeln. Denna inriktning kan även studeras som lärling. Läs mer om lärling.

GER GRUNDLÄGGANDE HÖGSKOLEBEHÖRIGHET MED TILLVAL

Svenska 2, 3 (Svenska som andraspråk 2, 3) och Engelska 6.

GER SÄRSKILD HÖGSKOLEBEHÖRIGHET MED TILLVAL

Matematik 2a.