Skip to content

ETT JOBB FÖR NYFIKNA PROBLEMLÖSARE

MAX JOBBAR SOM KYL- OCH VÄRMEPUMPSTEKNIKER

Det är inte ofta Max Kjellsson är i verkstaden, men just denna dag har han varit hos en kund och monterat isär en värmepump och plockat ur ett krånglande förångarbatteri som behöver provtryckas. Annars består hans jobb som kyl- och värmepumpstekniker oftast av att köra runt i sin välutrustade servicebil till privatpersoner som är i akut behov av hans expertis och service. Air Control AB, företaget han jobbar på sedan två år tillbaka, är serviceombud för Nibe. Det innebär att villaägare som har någon av Nibes alla värmepumpar hör av sig till företaget om något är trasigt. Då är det oftast ganska bråttom.

– Om inte värmen funkar en vinterdag när det är 15 grader kallt, ja, då vill kunderna ha snabb hjälp av oss. Under vinterhalvåret kan det bli upp till tio besök på en dag, i vanliga fall mellan tre och fem. När jag kommer dit är kunderna förtvivlade, och när jag åker hem är de oftast fantastiskt glada. Det är rätt härligt, säger han.

Max hade egentligen ställt in sig på att bli rörläggare och jobba på stora byggen, men insåg under utbildningen att kyl- och värmeteknik passade honom bättre.

– Trasiga saker är väldigt kul. Jag är rätt nördig och gillar att pilla med grejer, klura på problem och hitta lösningar. Det här är ett komplext jobb – utöver VVS måste jag vara bra på till exempel  mekanik och el, för felen kan vara lite var och vad som helst i systemen.

Dessutom är det kul att jobbet är så socialt och varierande, tycker han. För även om värmepumparna alla är av samma märke, är jobbet aldrig monotont eller tråkigt.

– Varje pannrum är unikt, med nya fel och nya lösningar. Det är bra att vara nyfiken i det här jobbet och vilja lära sig nytt. Som det där förångarbatteriet – ett sådant har jag aldrig plockat ur förut, säger han.

Kyl- och värmepumpstekniker råder det i nuläget brist på överlag, och det kommer att fortsätta, tror Max. Service behövs alltid, och även om det skulle bli lågkonjunktur finns affärsmöjligheter.

– När det är sämre tider vill företag och industrier spara pengar på värme, kyla och ventilationsförluster, och det innebär investeringar. Så jag tror att det alltid kommer att finnas jobb för den som är kyl- och värmepumpstekniker.