Skip to content

EN DAG PÅ VÄGEN ÄR ALDRIG LIKADAN

EMMA TYCKER ALLTID DET ÄR ROLIGT ATT GÅ TILL JOBBET 

Emma Kilsgård är lastbilschaufför och jobbar på Bengts Åkeri i Borås. Hon gillar verkligen sitt jobb och rekommenderar det till alla som är intresserade.

– Det är både omväxlande och roligt att köra. Man möter hela tiden nya utmaningar. Det är ständigt nya trafiksituationer och man måste ta beslut och anpassa sig för att klara pressade tidsscheman. Jag har alltid gillat stora fordon och alltid velat köra dem. Det är precis så kul som jag trodde, berättar Emma.

Emma är långt ifrån ensam om att ha fått jobb efter sin utbildning på Viskastrand.

– De flesta av mina klasskompisar jobbar som lastbilschaufförer nu. Tre stycken är på samma åkeri som jag. Andra är timmerbilschaufförer, budbilschaufförer och allt däremellan. Det här är mitt andra arbete. Efter skolan jobbade jag som lastbilschaufför på PostNord och då mest natt. Jag gillar att jobba natt. Det är nog inte för alla men jag tycker det är skönt. Det är ju så mycket smidigare att ta sig fram, säger Emma.

Just variationen i arbetet och de olika förutsättningarna är något Emma tycker att man kan lära sig mycket av. Under utbildningen gjorde hon praktik på många olika ställen.

– Speciellt mycket lärde jag mig under praktiken hos en timmerbilsåkare. Saker jag fortfarande har stor nytta av. Det är en helt annan typ av körning mot att köra styckegods. Man är ute på små vägar med tung last som har hög tyngdpunkt. Man måste tänka långt i förväg, förklarar Emma.

När Emma tänker tillbaka på Viskastrand kommer hon främst ihåg gemenskapen och sammanhållningen mellan klasskamraterna. Hon kommer också ihåg lärare som verkligen hjälpte till och kämpade för att det skulle gå bra för eleverna. Inte minst när det kändes motigt.

– Jag har verkligen varit skoltrött. Framför allt andra året i gymnasiet, det var kämpigt för många då. Men alla stöttade mig och jag kämpade på och det blev bättre. Det är jag väldigt glad för idag, jag trivs jättebra med mitt jobb. Skulle jag ge något råd till dem som ska göra sitt gymnasieval nu, så är det att välja med hjärtat. Bry dig inte om vad kompisarna gör. Satsa på det du tycker verkar roligt och har du redan en framtidsplan så kör på! avslutar Emma