Skip to content

OMVÄXLANDE JOBB OCH SILVERMEDALJ

CHRISTOFFER TRIVS MED YRKESLIVET

Christoffer Carling har just kommit tillbaka till jobbet som elinstallatör på Assemblin i Borås efter att ha tävlat i Yrkes-SM under helgen. Med sig har han en hedrande andraplats och silvermedalj. Dessutom är han på bild i branschtidningen Elektrikern.

– Det var en väldigt rolig upplevelse. Det hela är mycket större än man kan föreställa sig, 200 personer inom 33 olika yrken tävlade. Framför allt var det så många besökare, det var hela tiden folk som stod och tittade på medan vi jobbade. Jag är mycket nöjd med silvret. När vi fick veta vilken uppgift vi skulle utföra så var det ett system som jag aldrig någonsin arbetat med tidigare. Jag trodde inte jag skulle ha någon chans men det gick riktigt bra, berättar Christoffer.

Visst var det mycket folk som såg honom knipa andraplatsen. Förutom H.M. Konung Carl XVI Gustaf, kom ytterligare 22.000 besökare vilket är nytt publikrekord. Andraplatsen innebär att Christoffer är reserv i Yrkeslandslaget, skulle något hända så får han rycka in i Yrkes-VM i Abu Dhabi. Men närmaste tiden är det Borås som är Christoffers bas och han lär inte få långtråkigt.

– Mitt jobb är verkligen omväxlande, jag gör allt möjligt. Ena dagen är det brandlarm, den andra drar jag rör, sätter upp uttag eller jobbar med belysningsstolpar. Jag arbetar på ett stort nordiskt företag med 5000 anställda. Här har jag fått möjligheten att jobba både på byggen och med service där man träffar mycket folk. Det är trevligt, säger Christoffer.

Christoffer fick jobbet direkt när han gått ut Viskastrands El- och energiprogram, inriktning Elteknik. Två av hans gamla klasskompisar jobbar också hos samma arbetsgivare. Att få jobb direkt var det som lockade Christoffer när han gjorde sitt gymnasieval.

– Jag var ganska skoltrött i nian och ville läsa något som intresserade mig och som jag kunde börja jobba med direkt efter gymnasiet. När jag började på Viskastrand blev jag mer motiverad, det var kul att jobba praktiskt.

– Jag lärde mig saker som jag själv valt. Skolan gav mig en bra grund men jag har också märkt att det här är en bransch som är väldigt framåt. Man måste hela tiden lära sig nya saker, fråga kolleger, gå kurser och få certifieringar för olika system. Det är ett intressant yrke men samtidigt kan man verkligen vara ledig när man slutar för dagen. Det är skönt, avslutar Christoffer.