Skip to content

XVEMIUL TÄNKER NYTT MED TEXTIL

KVARTETTEN SOM VILL FÖRÄNDRA MODEVÄRLDEN

Xvemiuls ljusa lokal domineras av en rad med klassiska Singer symaskiner och ett stort tillskärarbord. På klädhängare skymtar man egendesignade, hållbara könsneutrala kläder i ull, lin och siden. Inspirationen till sitt klädskapande fick klädmärkets grundare på Simonsland, där de läste Textil design mitt bland högskolans yrkesutbildningar, Textilmuseet, Drivhuset och olika företag med branschkoppling.

– Simonsland är en helt fantastisk miljö. Det kändes inte som att man gick på gymnasiet alls, utan var mer som att gå på högskola eller jobba. Utbildningens fokus är ju också på hela processen, från idé till att komma ut i arbetslivet, säger Lovisa Nolander, en av tjejerna bakom Xvemiul.

Den kreativa hantverksmiljön på Viskastrandsgymnasiet var en stor hjälp under studietiden, och är det fortfarande.

– Om du har driv och idéer är Viskastrand väldigt öppensinnat. Snickare, svetsare, grafiska designers – det finns så mycket kunnande alldeles i närheten. Vi är fortfarande på skolan ibland av olika anledningar och har fått jättemycket hjälp av våra fantastiska lärare och folk i huset vad gäller vårt företag, säger Evelina Ingvarsson.

Redan i ettan började de skapa saker tillsammans, stannade efter skoltid och testade sig fram med design och material. När de sedan vann SM i Ung Företagsamhet tog allt fart. Förutom att tjejerna i dag driver ett växande modeföretag har de ett högre syfte: de vill förändra branschen.

– Vi vill vara ett alternativ för individer som vill konsumera kläder med värde – hållbara plagg tillverkade i Sverige. Kön och läggning ska inte spela någon roll, det ska vara fritt och normbrytande, utmanande men också självklart, säger Linnéa Magnusdotter.

Än så länge kan man bara köpa Xvemiuls design i den egna webbshoppen, på modemässor och på marknader. Samtidigt ägnar de sig åt flera andra projekt, som att redesigna jeans för Lindex, designa åt privatkunder och producera provkollektioner för andra designers.

– Eftersom Borås är en textilstad är det lätt att hitta uppdrag. När vi inte designar själva är vi lite som en problemlösande textilverkstad som andra kan anlita, säger Felicia Lundberg.