MÅLET ÄR ATT VÄXA OCH ANSTÄLLA

ROBIN STARTADE EGEN GRÄVFIRMA

Det är boom i byggbranschen och det finns anställningar att få för den som vill. Men Robin Nero har gått steget längre och redan startat eget, bara ett par år efter studenten. Nu anlitas han av entreprenörer i olika byggprojekt runtom i Västsverige. Tidigare var han anställd som grävmaskinist på en entreprenadfirma, men längtan efter att vara sin egen blev för stor.

– Hittills har det gått väldigt bra och det finns mycket att göra. Men skulle det av någon anledning inte funka att driva eget kan jag alltid bli anställd igen, säger han.

För tillfället jobbar Robin i ett framväxande villaområde i Vårgårda. Han har varit här i tre månader och i uppdraget ingår att gräva för husgrunder, vatten och avlopp. Grävmaskinen, en brandgul 21 tons Case, står med skopan vid en prydligt grävd djup och stor grop med raka slänter och flat botten. Här ska en villa med källare byggas så småningom. Grävmaskinen är egentligen inte hans, utan han hyr den av sin tidigare uppdragsgivare.

– En sådan här maskin kostar ungefär en och en halv miljon i inköp, och så behövs en GPS som kostar en halv miljon. Det är stora kostnader och mycket planering i den här branschen. Därför är det skönt med längre uppdrag, så att man kan hyra en grävmaskin som sedan står på ett och samma ställe ett tag, förklarar han.
Maskinförare är ett bra jobb, tycker han, men det roligaste är folket på byggena.

– Jag gillar att komma ut på byggen och träffa nya människor att prata med. Alla är så trevliga. Det roligaste uppdraget jag haft hittills var att vara med och bygga ett stort hus i Göteborg med många inblandade. Att gräva är roligt, men det är ju gubbarna man gillar.

Än är firman relativt nystartad och Robin har fullt upp med att sätta rutiner och utveckla sitt företag samtidigt som han jobbar mer än heltid. Han har till och med fått lägga sin triathlonträning på hyllan ett tag på grund av tidsbrist. Målet är att växa och kanske på sikt bli en bredare entreprenör som vinner större uppdrag och kan ha flera personer anställda.

– Jag har en praktikant från Viskastrand hos mig nu, och han är jätteduktig. Han kommer att få en anställning – om han vill, säger Robin.