VILL MAN VERKLIGEN HA JOBB SÅ FINNS DET

LINUS FICK ANSTÄLLNING PÅ SIN PRAKTIKPLATS

Linus Bredén är snickare på Serneke och just nu gipsar han upp mellanväggar i den nya trädgårdsstaden som växer fram i Hestra. Han har jobbat med just det här byggnadsprojektet i ett år och det kommer att dröja flera år till innan alla etapper är färdiga här ute. Snickaryrket passar honom perfekt.

– Mina arbetsuppgifter är väldigt varierade. En dag gipsar jag väggar, en annan lägger jag tak eller isolerar. I mitt yrke får man vara med och se hela byggnaden växa fram, från platta till färdigt hus. Det här är ett jobb som passar mig, jag gillar att jobba med händerna och röra på mig. Det känns bra att ha koll på det man gör, att behärska många olika saker. Det är en trygghet när man har ett nytt moment framför sig. Det är en bra känsla, säger Linus.

Men vägen hit har inte varit spikrak för Linus. Efter grundskolan gick han ett år på teknikprogrammet på en annan skola men kände att det inte passade honom alls.

– Det är säkert bra för vissa men det passade inte mig. Det var för helt enkelt för mycket plugg och jag saknade att få jobba praktiskt. När jag istället började på Viskastrands bygg- och anläggningsprogram blev det en helt annan sak. Tiden gick väldigt fort, tre år var inga problem alls. Första året fick vi testa på alla olika inriktningar. Det var väldigt nyttigt och samtidigt blev jag ännu mer övertygad om att det var husbyggnad jag ville hålla på med. Dessutom var det en bra sammanhållning i klassen. Vi hade riktigt skoj samtidigt som vi lärde oss saker, berättar Linus.

Praktik är en viktig del av utbildningarna på Viskastrand och Linus har dessutom lyckats få två jobb via sina praktikplatser.

– I tvåan var jag ute på ett företag som heter Byggcenter, det ledde till ett sommarjobb. Sedan i trean gjorde jag praktik på Serneke och här blev jag faktiskt kvar hela trean. Jag försökte visa framfötterna så mycket det gick. Det är viktigt att visa att man verkligen vill lära sig och att man frågar och tar till sig informationen man får. Det fungerade för mig och det ledde till den anställning jag har idag. Många andra av mina klasskamrater började också arbeta direkt efter studenten.

– Det märks att det finns gott om jobb när man gått den här utbildningen. Men det beror också på hur man beter sig själv. Om man verkligen vill så får man jobb, avslutar Linus.